Hankasalmen Helluntai-seurakuntaOta nöyrästi vastaan Jumalan armo

2. Kuninkaiden kirjassa viidennessä luvussa kerrotaan Aramin kuninkaan sotapäälliköstä, Naemanista. Hän oli sotasankari. Mutta sankaruus ei auttanut sairauden edessä, vaan Naeman sairasti spitaalia. Spitaali oli tuohon aikaan yksi pelätyimmistä sairauksista. Se oli helposti tarttuvaa ja pahimmillaan johti kuolemaan. Eli mahtavan sotapäällikön tulevaisuus näytti karulta. Hän joutuisi kohta luopumaan asemastaan ja mahdollisesti menettäisi henkensäkin spitaalin kourissa.

Sotasaaliina saatu orja, pieni tyttö, kertoi Samariassa asuvasta profeetasta, joka voisi parantaa Naemanin. Niin Naeman lähti matkaan mukanaan 340 kiloa hopeaa ja 69 kiloa kultaa. Hänellä olisi valuuttaa, jolla voisi ostaa terveyden itselleen. Ensin Naeman meni Israelin kuninkaan luo ja tarjosi rikkauksia, että kuningas pakottaisi profeetan, Elisan, parantamaan sotapäällikön. Kuninkaalla ei kuitenkaan ollut valtaa määrätä kuka paranee. Sen tiedostaen hän repäisi vaatteensa ja epäili, että tämä olisi aramilaisten juoni, jolla he voisivat aloittaa sodan Israelia vastaan.

Elisa kuuli tapauksen ja käski Naemanin luokseen. Naeman ajatteli, että nyt asiat etenevät. Elisa käski palvelijansa mennä kertomaan ohjeet Naemanille, hänen olisi sukellettava seitsemästi Jordaniin, niin hän paranisi. Ylpeä Naeman suuttui tällaisesta toiminnasta. Naeman sanoi:” Minä ajattelin hänen edes tulevan luokseni, seisovan ja huutavan Herran, Jumalansa nimeä, heiluttavan kättään sairaan paikan yllä ja näin poistavan spitaalin.”

Naeman oli ihminen, joka oli tottunut saamaan kunnioitusta osakseen. Siksi hän oli ravoissaan, kun Elisa ei tullut edes tapaamaan henkilökohtaisesti häntä. Naemanin mielestä Jordanissa peseytyminen ei ollut hänen asemassan olevan miehen arvon mukaista. Hänen oli kuitenkin nöyrryttävä ja toteltava Elisaa parantuakseen. Kuuliaisuus Jumalaa kohtaan alkaa nöyryydestä ja uskosta siihen, että hänen tiensä on omaamme parempi, vaikka emme ymmärtäisi kaikkea.

Ylpeä Naeman lähti raivoissaan, koska parannuskeino vaikutti liian yksinkertaiselta. Hän oli sankari ja odotti sankarillista paranemista. Joskus ihmiset vastaavat Jumalan tarjoukseen anteeksiantamuksesta samalla tavoin, usko Jeesukseen tuntuu olevan liian helppoa, että voisi saada syntinsä anteeksi. Naeman joutui nöyrtymään ja menemään Jordaniin, jotta tervehtyi. Samoin mekin joudumme nöyrtymään ja ottamaan Jumalan armon vastaan, jotta syntimme pestäisiin pois. Ota vain nöyrästi vastaan Jumalan armo.

Riku Kaatrasalo