Jeesuksen syntymä

Post date: 21-Dec-2016 10:14:32

Luuk.1:26-31, 34-35. ”Kuudentena kuukautena sen jälkeen Jumala lähetti enkeli Gabrielin Galilean kaupunkiin, jonka nimi on Nasaret, neitsyen tykö, joka oli kihlattu Joosef nimiselle miehelle Daavidin suvusta; ja neitsyen nimi oli Maria. Ja tullessaan sisälle hänen tykönsä enkeli sanoi: "Terve, armoitettu! Herra olkoon sinun kanssasi." Mutta hän hämmästyi suuresti siitä puheesta ja mietti, mitä tämä tervehdys mahtoi tarkoittaa. Niin enkeli sanoi hänelle: "Älä pelkää, Maria; sillä sinä olet saanut armon Jumalan edessä. Ja katso, sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinun on annettava hänelle nimi Jeesus. Niin Maria sanoi enkelille: "Kuinka tämä voi tapahtua, kun minä en miehestä mitään tiedä?" Enkeli vastasi ja sanoi hänelle: "Pyhä Henki tulee sinun päällesi, ja Korkeimman voima varjoaa sinut; sentähden myös se pyhä, mikä syntyy, pitää kutsuttaman Jumalan Pojaksi.”Jesaja 7:14: ”Sen tähden Herra itse antaa teille merkin: Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel.” Tämä merkki on uskossa vastaanotettava, koska jos ei usko Jumalan ihmeeseen, ajatellaan tämän olevan legendaa. Jos nainen tulee raskaaksi, ei se ole mikään ihme. Mutta se on ihmettä, että tulee ilman miestä raskaaksi.

Olisi luullut, että tämä Vapahtaja, Kristus ja Herra, olisi syntynyt hänen arvonimiään vastaavaan ympäristöön. Odotusten vastaisesti Jeesus ei kuitenkaan syntynyt ylhäiseen kuninkaalliseen kotiin, vaan ”tavalliseen” Jumalaa pelkäävään perheeseen. Jeesuksen vanhemmat, Joosef ja Maria, olivat köyhiä. Tiedämme pariskunnan köyhäksi paitsi syntymän olosuhteista, mutta etenkin siitä, että he antoivat Jeesuksen syntymään liittyväksi uhriksi vain säädetyn minimin eli "kaksi metsäkyyhkyä tai kyyhkysenpoikaa" (Luuk. 2:24). Tuo uhri oli minimi ja se oli tarkoitettu vain heille, ketkä olivat köyhiä:

"Jos hänen varansa eivät riitä lampaaseen tai vuoheen, hän tuokoon rikkomuksensa sovitukseksi kaksi metsäkyyhkyä tai kaksi muuta kyyhkystä, toisen syntiuhriksi ja toisen polttouhriksi." (3. Moos. 5:7)

Jumala ei valinnut Joosefia ja Mariaa messiaan vanhemmiksi vain heidän köyhyytensä takia, vaan siksi, että heidän sydämensä olivat valmiita vastaanottamaan Jumalan lupauksen. Isä Jumalalle ei näet ollut lainkaan olennaista, kuinka loistokkaat hänen poikansa aineelliset lähtökohdat olivat.

Jumala kaikkitietävänä tiesi Marian nöyryyden. Hän uskalsi kysyä Mariaa tähän tehtävään. Jos Maria olisi ollut ylpeä, hän olisi voinut vastata: en varmasti halua tämmöistä häpeää ja taakkaa itselleni. Mitä ihmiset ajattelevat kun huomaavat minun olevan raskaana enkä ole naimisissa? Nöyränä Herran palvelijana Maria suostui vaikka se saattoi olla häpeällistä toisten silmissä.

Jumala haluaa kohdata ihan tavallisia ihmisiä. Maria oli aivan tavallinen nuori nainen, jolle Jumala antoi mahtavan tehtävän olla Vapahtajan äiti. Jumala haluaa kohdata sinuakin aivan tavallista ihmistä. Hän voi antaa sinulle tehtävän. Oletko valmis ottamaan sen vastaan vaikka kaikki eivät ymmärtäisi sitä, ihan niin kuin eivät uskoneet ja ymmärtäneet Mariankaan tehtävää.