Maailman valo

Post date: 01-Jan-2017 13:52:28

Nyt olemme menossa kohti valoisampaa kevättä. Pikkuhiljaa päivät alkavat olla pitempiä. Pimein aika on taas ohitettu. Toivottavasti sinun elämässä tänä vuonna voisi olla aika, jolloin valo voittaa. Pimeyttä voi olla monenlaista, kuolemaa, sairautta, jonkun tärkeän asian menetystä ja syntiä. Valo on lähtöisin Jumalasta. Hänen luonaan ei valo muutu varjoksi. Hän loi valon ja erotti valon pimeydestä. Hänen tahdostaan aurinko valaisee päivää sekä kuu ja tähdet yötä.

”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa valkeus.” (Jes. 9;1) Näin profeetta Jesaja ennusti Jeesuksen maailmaan tulosta noin 700 vuotta ennen hänen syntymäänsä. Jesaja lupasi, että Vapahtaja toisi mukanaan ihmiskunnalle suuren valon. Hänen sanomaansa sisältyi realistinen muistutus: me asumme ihmisinä kuoleman varjon maassa. Vaikka olemme valossa, meillä on pimeitäkin asioita elämässä.

1.Piet.2:9. ”Te sen sijaan olette valittu suku, kuninkaallinen papisto, pyhä heimo ja omaisuuskansa julistaaksenne hänen jaloja tekojaan, joka on pimeydestä kutsunut teidät ihmeelliseen valoonsa.” Meidät on kutsuttu julistamaan Jumalan tekoja. Voimme olla valossa eli uskossa Jeesukseen, mutta samalla katsella pimeyttä, kaikkia niitä huonoja asioita jotka olisi pitänyt tehdä toisin omassa ja toistenkin elämässä. Tässä on se vaara, että ajatukset synkkenevät ja sen jälkeen teot ovat sen mukaiset. Lyödään hanskat tiskiin kun ei ole toimittu hyvin tai niin kuin itsestä olisi parasta. Mutta Sana kehottaa meitä katsomaan valoon ja ajattelemaan hyviä asioita. Fil.4:8. ”Sitten vielä, veljet, kaikki mikä on totta, mikä kunnioitettavaa ja oikeaa, mikä puhdasta, rakastettavaa ja hyvältä kuulostavaa, jos on jokin hyve ja jotakin kiitettävää, sitä ajatelkaa.”

Jeesus sanoi itsestään: ”Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeydessä, vaan hänellä on elämän valo.” Joh. 8:12. Niin kuin valo on maailmassa elämän perusedellytys, Jeesus on iankaikkisen elämän perusedellytys. Missä evankeliumin valo valaisee ihmissydämiä, siellä hengellinen pimeys väistyy.

Jeesukseen uskovia sanotaan maailman valoksi. Tämä toteutuu, kun opetuslapset ovat Jeesuksen yhteydessä ja todistavat Hänestä. Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ” Te olette maailman valo.” Matt. 5:14. Meidät on kutsuttu olemaan valona maailman keskellä, Jeesuksen todistajina. Näin vuoden alussa voimme miettiä olemmeko olleet valona maailmassa? Miten voimme loistaa tuota valoa tulevana vuonna entistä paremmin? Sinä voit rukouksin kysellä tätä ja kuuntele mitä Jumala puhuu sinun henkeesi.

Eräässä laulussa sanotaan: ”Valo pieni mulla on, se loistaa niin kirkkaasti. Kiusaaja tahtoo sen sammuttaa, se loistaa niin kirkkaasti. Piiloon en sitä pane en.” Älä surkuttele sitä, miten pieni tai lepattava liekkisi on. Niin pitkään kun annat sen loistaa, etkä laita sitä piiloon, se voi antaa valoa pimeyteen. Muista, että valon lähde et ole sinä. Siksi meille ei jää muuta tehtävää kuin valon pitäminen esillä.

Valon lähteitä on monenlaisia. Jokaisella on oma käyttötarkoitus. Kaikille niille on yhteistä se, että niiden on tarkoitus tuoda valoa. Siksi ei kannata verrata omaa valoa toisten valoon. Tarvitsemme monenlaisia valonlähteitä. Meillä on erilaisia paikkoja missä voimme olla valaisemassa. Auton lisävalot ovat tarpeen pimeällä ajaessa, mutta ne ovat liian kirkkaat tunnelmavalaisuun. Mekin voimme omalla paikallamme olla valaisemassa. Emme voi olla samalla tavalla loistamassa jokaiselle. Uskalla loistaa sitä valoa, joksi Jumala on sinut luonut.

Kristuksen maailmaan tulo merkitsi uuden mahdollisuuden avautumista. Meidän ei tarvitse ihmisinä paeta elämään kuuluvaa kärsimystä ja surua. Mutta sen keskellä saamme turvallisesti tietää, että Vapahtaja syntyi tuodakseen ihmiskunnalle ikuisen valon, aidon ilon ja elävän toivon, joiden lähde on Jumalan omassa todellisuudessa. Eletään rohkeasti valossa ja Jumalan maailman todellisuutta tänä vuonna.