Pastorinpalsta

Miten elän?

lähettänyt Riku Kaatrasalo 23.1.2020 klo 3.36

Mihin käytän elämässä aikaa? Onko se työ, perhe, harrastukset ja sitten mahdollisesti jotain Jeesukselle.

William James: ”Paras tapa käyttää elämä on kuluttaa se johonkin, mikä kestää sitä kauemmin.”

Kaikki tämä ajallinen jää tänne ja se on tulelle talletettua”. Jos pystymme pitämään tämän mielessä, voimme elää oikeassa suhteessa materiaan nähden.

1.Kor.10:31. sanoo: ”Söittepä siis tai joitte tai teittepä mitä hyvänsä, tehkää kaikki Jumalan kunniaksi. ” On tärkeää, että kaikessa elämässä toimisimme Jumalan kunniaksi. Voimme toimia hengellisissäkin asioissa itsekkäästi siksi, että saisimme arvostusta toisilta. Lopputulos on silloin huono. Jos toimit niin, että Jumala saa kunniaa, lopputulos on aina hyvä.

Mark.16:1-3. sanoo: ”Ja kun sapatti oli ohi, ostivat Maria Magdaleena ja Maria, Jaakobin äiti, ja Salome hyvänhajuisia yrttejä mennäkseen voitelemaan häntä.  Ja viikon ensimmäisenä päivänä he tulivat haudalle ani varhain, auringon noustessa. Ja he sanoivat toisilleen: "Kuka meille vierittää kiven hautakammion ovelta?” Naiset hankkivat voiteita, joilla voidella Jeesuksen ruumis. Tällä teolla he halusivat osoittaa Jeesukselle rakkautta, omistautuneisuutta ja kunnioitusta. He lähtivät liikkeelle vaikka heillä oli kaksi voittamatonta estettä, sotilaat ja kivi. Näistä huolimatta rakkaus sai heidät liikkeelle. Seurakunnan tehtävä on viedä ilosanoma kaikkialle maailmaan. Tässäkin tehtävässä on ylivoimaiselta tuntuvia esteitä. Viha, joka tappaa Jeesuksen seuraajia. Synti, joka saa lankeamaan pois. On uskovien välisiä kiistoja. Rahanhimoa, joka syrjäyttää rakkauden Jeesukseen. Naisten tavoin mekin voimme jättää esteet Jumalan hoidettaviksi ja lähteä liikkeelle, koska rakastamme Jeesusta.

Voimme olla kertomassa evankeliumia, mutta hengellinen herääminen on Pyhän hengen aikaan saamaa. Emme voi turvata pelkästään omaan osaamiseen ja yrittämiseen.

Hengellisessä heräämisessä ihminen tajuaa rikkoneensa Jumalaa vastaan ja kokee syntisyyden. Tätä ei saada aikaan millään manipulaatiolla tai ihmistoimin. Se on Jumalan armo­työtä ihmisen elämässä. Voimme seurakuntana rukoilla, julistaa ja opettaa Jumalan sanaa, mutta vain Pyhä Henki voi Sanasta avata ihmiselle tämän hengellisen tilan Jumalan edessä.

Vakuuttavat puheet, todistukset ja kristittyjen osoittama rakkaus voivat raivata esteitä uskon tieltä, mutta vain Pyhä Henki voi avata ihmisen sisimmän. Meidän rukoukset ovat avainasemassa, että Pyhä Henki voi toimia.

Eräs vanha saarnaaja oli heikkona kuolin vuoteellaan ja eräänä yönä lopun lähetessä, hän yritti lähteä sängystä pois. Kun häneltä kysyttiin, että mitä sinä yrität tehdä, tuo vanha saarnaaja sanoi: ”Täytyy pelastaa vielä yksi Jeesukselle!” Meillä tulisi olla sama asenne, vielä yksi Jeesukselle. Rukoile sitä, että osaisit elää tuolla asenteella, vielä yksi, koko loppuelämäsi.

Maailman tärkein asia on, että ihminen pelastuu, saa syntinsä anteeksi. Jos seuraat Jeesusta, voit olla vaikuttamassa jonkun ihmisen pelastumiseen.

Tahdon!

lähettänyt Riku Kaatrasalo 2.12.2019 klo 2.07   [ 2.12.2019 klo 11.22 päivitetty ]

Tuo sana lausutaan kun mennään naimisiin. Tahtomista tarvitaan aviosuhteessa, mutta myös hengellisessä elämässä. Tahtotila määrittelee sen, mitä me todella teemme. Tahdon voimasta on maailma täynnä hyviä esimerkkejä. Me suomalaiset olemme sisukasta kansaa, tahtoa löytyy. Joskus vain tahdomme vääriä asioita.

Room.8:5-6.”Niillä, jotka elävät lihan mukaan, on lihan mieli, mutta niillä, jotka elävät Hengen mukaan, on Hengen mieli. Lihan mieli on kuolema, mutta hengen mieli on elämä ja rauha.”  Tahtomaailmaa voisi kuvata purjehtimiseksi. Pelkässä veneessä ja purjeessa ei ole voimaa liikuttaa sitä. Liikkumiseen tarvitaan tuulta. On kahden suuntaista tuulta, hyvyyden tuuli, joka vie lähemmäs Jeesusta ja on pahuuden tuulta, joka johtaa kauemmas Jeesuksesta. Meidän ajatusmaailmassa käydään kamppailua, kumman tuulen mukaan paattimme purjehtii.

Tahtotila ratkaisee sen, mikä tuuli vaikuttaa purjeessa. Vaikuttaako mielessäni Jumalanmielenmukaiset asiat vai itsekkäät ja pahat asiat? Tit.3:3.”Olimmehan mekin ennen ymmärtämättömiä ja tottelemattomia, olimme eksyksissä, monenlaisten himojen ja nautintojen orjia, elimme pahuudessa ja kateudessa, vihattuina ja soisiamme vihaten.” Synnillinen luonto meissä on tottelematon Jumalalle. Himot, nautinnot ja kateus saavat aikaan vääriä tahdon valintoja. Nämä asiat estävät tekemästä asioita, jotka edistäisivät Jumalan valtakuntaa ja ihmisiä voisi tulla uskoon ja lähteä kasvamaan uskossa. Synnillinen luonto eli liha tykkää himojen mukaan elämisestä tai nautinnoissa rypemisestä niin, että eletään vaan itsekkäästi.

C.S. Lewis on sanonut, että toisinaan meillä on totuttujen käyttäytymismallien inhottava lisko olkapäällä, joka sanoo: ”Et voi elää ilman minua.” Jos Jeesus ei pääse vapauttamaan tästä liskosta, emme voi kasvaa uskossamme. Joh.5:6. Jeesus kysyy 38 vuotta halvaantuneena olleelta, ”Tahdotko tulla terveeksi?” On tärkeää mitä me tahdomme, koska tahdon valinnasta riippuen, joko muutumme tai pysymme samanlaisina. Joskus viha, katkeruus tai arvostelu on niin syvälle syöpynyt ajattelumalli, että se ruokkii kaikkea tekemistä. Se antaa voimaa tehdä asioita, mutta se syö kaiken onnellisuuden elämästä. Siitä ei helposti pysty luopumaan, mutta Jeesus voi antaa vapauden ja voiman lähteä muuttamaan tahtomaailmaa niin, että ajattelu ja elämä muuttuvat.

Jumalan tahto on, että voisimme elää hyvää ja onnellista elämää. Jos ei löydy iloa ja onnellisuutta, kannattaa miettiä kuinka lähellä Jeesusta elää. Miten rukoilen tai luenko Raamattua? Jeesus lupaa Mat.11:28. ”Tulkaa minun luokseni, kaikki te, jotka teette raskasta työtä ja kannatte taakkoja, niin minä annan teille levon.” Rukous ja Raamatun lukeminen ei tarvitse olla lisätaakka kaiken muun lisäksi. Ne voi tuoda mukanaan apua juuri siihen missä itse tällä hetkellä on. Omien voimien mukaan levosta käsin, rukoilu ja Raamatun luku antaa Jumalalle mahdollisuuden puuttua tilanteeseen.

Tahto on vipu, jota Jumala käyttää muuttaakseen meitä, mutta pelkällä tahdon voimalla emme onnistu. Mat.26:41 sanoo, että tahtoa ihmisellä on, mutta luonto on heikko. Tässä tulee vastaan se, että tahdonko Pyhän Hengen antavan voimaa voittaa oman heikkouden? 

Tahdonko kasvaa uskossa ja annanko Jeesukselle kipeimmätkin elämänosa-alueet, vai haluanko kantaa liskoa olkapäälläni?

Rohkaise ystävää!

lähettänyt Riku Kaatrasalo 18.11.2019 klo 2.44

Viime aikoina on aktiivisesti lähdetty sotimaan Raamatun arvovaltaa vastaan. Yhtenä syynä tähän on, että ihmiskuntana olemme epäuskon alaisuudessa. Luonnostamme emme halua uskoa Raamatun totuuksia. Synnillinen luonto meissä on vastustaa Jumalaa ja on vihan lapsi, niin kuin Ef.2:3. sanoo. Viha Jumalaa kohtaan saa aikaan epäuskoa Häntä ja hänen Sanaansa kohtaan.

Hepr.3:12-13. ”Katsokaa, veljet, ettei vain kenelläkään teistä ole paha, epäuskoinen sydän, niin että hän luopuu elävästä Jumalasta, vaan kehoittakaa toisianne joka päivä, niin kauan kuin sanotaan: "tänä päivänä", ettei teistä kukaan synnin pettämänä paatuisi.” Epäusko varastaa toivon ja estää näkemästä totuutta. Epäusko estää meitä näkemästä Jumalan mahdollisuuksia ja työtä. Epäuskossa et voi luottaa Jumalan kykyyn ja voimaan selvittää vaikeita elämäntilanteita. Opetuslapset eivät voineet myrskyssä uskoa, että Jeesus voi tyynnyttää sen. Kun Jeesus tyynnytti myrskyn, he ihmettelivät, miten tällaista voi tapahtua. Epäusko saa aikaan pahaa sydämessä. Siksi tässä sanottiin paha sydän. Kun Jumala on hyvä ja siihen ei luota, niin jää pahuudelle tilaa temmeltää sydämessä. Tästä seuraa luopumus, jos ei tee parannusta ajattelussaan.

Siksi jakeessa 13. käsketään meitä kehottamaan toisiamme. Kehottaminen on kääntymistä toisen puoleen rohkaisten, neuvoen tai kehottaen. Jos huoma toisen syystä tai toisesta epäilevän Jumalan hyvyyttä tai rakkautta, voi rohkaista näkemään mitä Sana sanoo asiasta. Saatat ajatella, etten osaa riittävästi Raamatun totuuksia, että voisin kehottaa tai rohkaista. Ensiksi, lue Sanaa ja pyydä Pyhän Hengen viisautta.

”Rohkaisu ei koske vain seurakunnan johtajia, vaan se on kaikkien velvollisuus. Se on voimassa niin kauan kuin sanotaan "»tänä päivänä», siis" niin kauan kuin Jumalan pelastustarjous on voimassa. Tänään on otollinen aika. Tänään Jumala on löydettävissä. Synti näyttää usein pinnalta kauniilta, mutta se on aina petollista. Se saattaa vetää puoleensa ajallisilla houkutuksillaan, mutta koskaan ei synnille kannata antaa periksi.” –Novum

Synti pettää. Se näyttää päältäpäin hyvältä ja kauniilta, mutta aina synti saa aikaan vain huonoa. Pahin tilanne uskovalle on, että synti saa viedä kauemmaksi Jeesuksesta ja silloin paatuu. Paatuminen on sydämen kovettamista. Mikään ei enää tunnu sisällä. Rakkaus, sääli myötätunto ja viha häviävät paatuneen ihmisen elämästä.

Kehoitus/rohkaisu sana tuossa jakeessa 13. kuvaa sitä kuinka pelokkaat sotilaat lähetetään taisteluun rohkaistuneina. Rohkaisu herättää aroissa ja masentuneissa uutta rohkeutta. Tätä meitä kutsutaan tekemään toisille uskoville joka päivä.

Joh.3:3. "Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: joka ei synny uudesti, ylhäältä, se ei voi nähdä Jumalan valtakuntaa."  Me tarvitsemme syntyä uudesti, voidaksemme vaihtaa epäuskon uskoon. Uskoon tultuamme Pyhä Henki synnyttää uskoa sydämeemme. Silloin voimme nähdä mitä Jumalan valtakunta on ja mitä se saa aikaan.

Mark.2:3-5. Ystävät kantoivat halvaantuneen Jeesuksen luokse. Tarvitsemme ystäviä, jotka auttavat kantamaan Jeesuksen luokse. Kantaminen voi olla esirukousta ja toisen huolien kuuntelua. Siinäkin mielessä on hyvä tulla seurakuntana yhteen ja olla rohkaisemassa ja kantamassa toisiamme Jeesuksen luokse. 

Hedelmän tuottaminen

lähettänyt Riku Kaatrasalo 18.8.2019 klo 6.49

Nykyisin ajatellaan, että pitää olla tehokas ja tuottava. Myös hengellisessä elämässä me voimme ajatella näin. Kun ajatellemme, että pitää tuottaa hedelmää, voimme herkästi lähteä suorittamaan asioita. Pitää kertoa enemmän ihmisille Jeesuksesta, rukoilla enemmän tai olla seurakunnan toiminnassa aktiivisemmin mukana. Niilläkin on oma paikkansa hengellisessä elämässä, mutta Jeesus ei sanonut mitään noista, kun puhui hedelmän kantamisesta elämässä. Todellisen uskon seurauksena on kyllä tekojakin. Jaak.2:17 sanoo, että usko ilman tekoja on kuollut. Hengellisen hedelmän tuottaminen ei kuitenkaan lähde tekemisestä.

Joh.15:4-5. ”Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä. Niinkuin oksa ei voi kantaa hedelmää itsestään, ellei se pysy viinipuussa, niin ette tekään, ellette pysy minussa. Minä olen viinipuu, te olette oksat. Joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, se kantaa paljon hedelmää; sillä ilman minua te ette voi mitään tehdä.”

Pysy yhteydessä Jumalan Henkeen, ihan kuin oksa on kiinni puussa. Silloin hedelmää alkaa kasvaa luonnollisesti. Oksan ei tarvitse ponnistella tuottaakseen rypäleitä, eikä sinunkaan tuottaaksesi hengellisiä hedelmiä. Jos et ole yhteydessä, mitään ei kasva. Irrallaan rungosta, oksa kuolee ja on arvoton.

Hengellinen kasvu ja hedelmän tuottaminen on yksinkertaista, pysy yhteydessä Jumalan Henkeen hetki hetkeltä, niin Jumala tekee kasvua ja hedelmää elämässäsi. Gal.5:16.”Minä sanon: vaeltakaa Hengessä, niin ette lihan himoa täytä.” Sinulla tulee olla halu pysyä Hengen ohjattavana. Jos Raamatussa lukee, älä ole kateellinen tai älä elä haureellisesti, niin toteuta tätä. Silloin kun tietoisesti tekee vastoin Raamatun opetusta, niin silloin ei voi vaeltaa Hengessä.

Kun elät Jumalan yhteydessä, niin elät tässä hetkessä. Silloin et ole menneisyyden vanki tai pelkää tulevaisuutta. Et voi hallita tulevaisuutta etkä pysty muuttamaan menneisyyttä. Tämä hetki ratkaisee elämäsi. Jos voit antaa menneet anteeksi ja pyytää Jumalalta ja lähimmäisiltä anteeksi, niin voit elää Jumalanlasten vapaudessa. Vaikka et voi hallita tulevaisuutta, niin kuitenkin tämän päivän valinnat vaikuttavat tulevaisuuteen. Siksi on hyvä pyytää viisautta Jumalalta. Jaak.1:5. ”Jos joltakin teistä puuttuu viisautta, anokoon sitä Jumalalta, joka antaa kaikille auliisti ja moittimatta, niin se hänelle annetaan.”  On mahtavaa kun voi luottaa tällaiseen lupaukseen.

Elät kuitenkin syntiin langenneen luonnon kanssa, siksi joskus voi epäonnistua tai langeta tekemään sellaista mikä ei ole Jumalalle mieleen. Epäonnistuessasi sinun ei kannata juosta karkuun Jumalaa, niin kuin Aadam ja Eeva tekivät. Jeesuksessa meillä on turvallista tulla Jumalan läsnäoloon, koska olemme armahdettuja lapsia. Jos meillä on Jumalasta sellainen kuva, että hän rankaisee pienimmistäkin epäonnistumisista, niin emme uskalla tulla Jumalan läsnäoloon. Jos sinun Jumalakuva on sama kuin Raamatussa niin tiedät, että Jeesuksessa riittää anteeksiantoa silloinkin kun epäonnistut.

Kun pysyt kiinni Jeesuksessa se tarkoittaa, että pidät rukouksin yhteyttä häneen. Parhaimmillaan rukous on rehellistä asioiden kertomista Jeesukselle. Jumala tietää ja tuntee sinut läpikotaisin. Sinun ei tarvitse esittää hienoja sanakäänteitä vaan voit sanoa kesken stressaavan tilanteen, että Jeesus auta minua kun ahdistaa tässä tilanteessa.

Kun rukoilee arjen keskellä, niin siinä voikin huomata hedelmän kasvavan. Ärtymys tai stressi voi vähentyä. Tähän Jeesus meitä kutsuu tänäänkin.  

PALVELE

lähettänyt Riku Kaatrasalo 7.7.2019 klo 7.25

Väsyttääkö, masentaako tai turhauttaako elämä? Ala palvelemaan ja kokeile auttaako se tilanteeseesi.

Jos elää pelkästään itselleen, ei saa sitä tyydytystä elämästä, jota voi saada kun ryhtyy palvelemaan, antamaan aikaa ja voimiansa ja taitojaan Jumalan käyttöön ja lähimmäisten hyväksi. Kysy Jumalalta, mitä voisin tehdä. Sen jälkeen Pyhä Henki voi puhua, tunteena, korvin kuultavalla äänellä tai voit tarttua eteen tuleviin tilanteisiin, joissa voit palvella.

Älä elä sitkussa, koska elämä, jonka Jumala on tarkoittanut sinulle, jää silloin elämättä. Ikinä ei tule täysin sellaisia olosuhteita kun olet asettanut ehdoksi sitten kun niin… 

Tunne rajasi. Älä uuvuta itseäsi liialla tekemisellä. 1.Piet.4:11. ”Jos joku palvelee, palvelkoon sen voiman mukaan, jonka Jumala antaa, että Jumala tulisi kaikessa ylistetyksi Jeesuksen Kristuksen kautta.”

Älä kuitenkaan etukäteen sano, etten jaksa tai ei minusta ole siihen. Pyhä Henki antaa voimaa kun alkaa palvelemaan.

Jeesus antoi esimerkin palvelemisesta. Joh.13:4, 12-15,17. ”Niin hän nousi aterialta ja riisui viitansa, otti pellavaliinan ja sitoi sen vyötäisilleen. 12. Kun hän oli pessyt heidän jalkansa, pukenut viitan ylleen ja asettunut taas aterialle, hän sanoi heille: "Ymmärrättekö, mitä minä olen teille tehnyt? 13. Te kutsutte minua opettajaksi ja Herraksi, ja oikeassa olette, sillä se minä olen. 14. Jos siis minä, teidän Herranne ja opettajanne, olen pessyt teidän jalkanne, tekin olette velvolliset pesemään toistenne jalat. 15. Minä olen antanut teille esikuvan, että tekisitte niin kuin minä olen tehnyt teille. Te olette autuaita jos tämän tiedätte ja näin teette.” Vaikka Jeesus olisi voinut asemaansa vedoten olla palveltavana, hän palveli muita. Jos me teemme samoin, voimme olla autuaita eli onnellisia. Näin Raamattu sanoo, uskotko tämän? Vai ajatteletko, että tällä tavoin saadaan hölmöt höynäytettyä tekemään seurakunnan kautta jotakin?

Ef.6:15.”Ja olkoon kenkinä jaloissanne alttius rauhan evankeliumia kohtaan.” Alttiuden kengät ovat tärkeät, koska ilman niitä et voi vaeltaa uskossa. Seisot paikallasi ja kuvittelet, että ajan kanssa pääset eteenpäin uskossa. Minkälaiset kengät ne alttiuden kengät ovat? Alttius on asenne, halu tehdä jotain sen eteen, että joku voisi tulla uskoon.

PS.100:2. sanotaan, että palvelkaa Herraa ilolla. Nyt pahimmillaan tämä teksti ärsyttää ja huomenna menet hampaat irvessä palvelemaan naapuria. Mutta Jumala haluaa, että teemme vapaaehtoisesti ja mielellämme. Hedelmä ilolla tehdystä palvelemisesta on hyvää, kun taas väkisin tehdystä palvelemisesta kärsivät kaikki.

Gal.5:13.”Teidät on kutsuttu vapauteen, veljet. Älkää vain antako vapauden olla yllykkeeksi lihalle, vaan palvelkaa toisianne rakkaudessa.” Kun rakkaus motivoi meitä palvelemaan, jälkimakuna meidän kanssa toimiessa, on kaipaus päästä uudelleen tekemisiin kanssamme. Ihmiset saavat kokea kuinka Jeesus rakastaa heitä, parhaimmillaan ihminen voi tulla uskoon tällaisen palvelemisen kautta. 

Rakkautta kasvaen, täynnä vanhurskauden hedelmää

lähettänyt Riku Kaatrasalo 27.5.2019 klo 3.24

Fil.1:9-11. ” Rukoilen, myös, että teidän rakkautenne kasvaisi ja tieto ja kaikenlainen ymmärrys lisääntyisi, niin että voisitte tutkia, mikä on parasta, ja olisitte puhtaita ja moitteettomia Kristuksen päivään saakka, täynnä vanhurskauden hedelmää, jonka Jeesus Kristus saa aikaan Jumalan kunniaksi ja ylistykseksi.”

Raamattu rohkaisee meitä. Nämäkin jakeet eivät lannista, vaan rohkaisee parempaa kohti. Jumala näkee meissä aina mahdollisuuden, eikä mahdottomuutta.

Hyvä keino vaikuttaa toiseen ihmiseen on rukoilla hänen puolestaan. Paavali rukoili, että Filippiläisten rakkaus kasvaisi. Samoin mekin voimme rukoilla, että meissä kasvaisi Jumalan antama rakkaus. Miten Jeesuksen rakkaus näkyy sinun elämässäsi?

Room.5:5. ”Mutta toivo ei tuota pettymystä, sillä Jumalan rakkaus on vuodatettu meidän sydämiimme Pyhän Hengen kautta, joka on meille annettu.” Pyhän Hengen kautta saamme rakkautta. Pyhä Henki on jo meissä kun olemme uskossa. Uskon, että Pyhän Hengen täyteys saa aikaan lisää rakkautta meissä. Ja Raamattu kehottaa meitä täyttymään Hengellä (Ef.5:18.) ja kasvamaan rakkaudessa. Rakkaus on yksi Jumalan ominaisuus, jota hän haluaa antaa meille. Kun täytymme Hengellä, saamme siinä voimaa todistaa Jeesuksesta ja rakkautta rakastaa itseä ja lähimmäisiä.

Kun meillä on rakkautta ja ymmärrystä, niin pystymme arvioimaan mikä on parasta missäkin tilanteessa. Paras ei tässä tarkoita itsekkäästi paras minulle, vaan sitä, että Jumalan hyvä tahto voisi päästä toteutumaan. Monesti on helppo olla jälkiviisas, mutta Jumala haluaa auttaa meitä, ettei tarvitsisi olla vain jälkiviisas. Tieto rakkauden kanssa saa aikaan parhaan lopputuloksen, molemmissa meillä on isot puutteet, mutta voimme pyytää viisautta (Jaak.1:5.) ja rakkautta Jumalalta.

Paavali sanoo, että voisi olla puhdas ja moitteeton. Nyt sielunsilmiin voi tulla näkyviin lika ja syntisyys. En olekaan moitteeton. Mutta saamme pyytää syntejämme anteeksi Jeesukselta. Silloin Jeesuksen veri tekee meistä Jumalan silmissä puhtaita. Ja omissa silmissäkin voimme näyttää puhtailta, kun seuraavan kerran vastustamme kiusausta langeta vääriin ajatuksiin tai tekoihin. Tässä me tarvitsemme armoa ja Jumalalta tulevaa voimaa.

Tiit.2:11-12.”Jumalan armo on näet ilmestynyt pelastukseksi kaikille ihmisille, ja se kasvattaa meitä hylkäämään jumalattomuuden ja maailmalliset himot ja elämään siveästi, vanhurskaasti ja jumalisesti nykyisessä maailmanajassa.”  Jumala kasvattaa meitä armossa. Armo kasvattaa meitä ja saa aikaan sen, että hylkäämme himot. Jumala kasvattaa armossa ja sen ymmärtämisessä, jos saisimme kerralla armon, ymmärryksen armon suuruudesta, kävisi niin, että kuolisimme hengellisesti ähkyyn. Ja pahimmillaan ajautuisimme käyttämään armoa väärin.

Kun me elämme uskon elämäämme todeksi arjen keskellä Pyhän Hengen antamassa voimassa, hedelmänä on hyvää, vanhurskauden hedelmää. Vanhurskauden hedelmää ovat hengen hedelmät ja oikeamielinen luonne. Minkälainen on oikeamielinen? Voisi sanoa, että Jeesuksen kaltainen ihminen. Tällaiseksi ei tulla itse parantelemalla itseä, vaan Jeesus saa aikaan meissä tätä kasvua, kun olemme kuuliaisia Sanalle.

Kun elää Jeesuksen kaltaisesti, se saa aikaan, että ihmiset ympärillä voivat ylistää Jumalaa, kun hän vaikuttaa sinun kautta hyviä asioita. Vanhurkauden hedelmää täynnä olevana et halua kunniaa itsellesi, vaan annat kunnian Jumalalle.

Voit alkaa uudelleen

lähettänyt Riku Kaatrasalo 12.3.2019 klo 6.54

Eräs pastori halusi oppia soittamaan pianoa. Hän kävi yli viisi vuotta soittotunneilla. Erään kerran pianonsoitonopettaja sanoi ilmoittaneensa pastorin pianokilpailuun. Kilpailupäivä koitti ja pastori oli todella hermostunut. Niin pastori meni kilpapaikalle, jossa kolme tuomaria istui pöydän takana. Astuttuaan flyygelin ääreen häntä hermostutti ajatus soittaa musiikin ammattilaisille. Hän kuitenkin alkoi soittamaan ja kappale sujui hyvin, mutta yhtäkkiä hän lopetti soittonsa ja koitti muistella, mitä kosketinta seuraavaksi piti painaa. Hän painoi yhtä kosketinta, mutta se oli väärä. Seuraavakin kuulosti huonolta. Niin pastori sanoi tuomareille:” Olen pahoillani. Olen unohtanut kappaleen jatkon. Pelkään, että jos jatkan soittamista, se vain huononee.” Silloin pianonsoitonopettaja käveli hänen luokseen ja kuiskasi korvaan: ”Älä murehdi. Ei ole vielä liian myöhäistä. Voit aloittaa alusta.” Tuon jälkeen pastori aloitti alusta ja soitti koko kappaleen hienosti loppuun asti.

Elämän virheiden tai takaiskujen myötä voit ajatella, että Jumala antaa hylkäävän arvosanan sinulle. Jumala ei luovuta sinun suhteesi, vaikka jäisit jumiin johonkin. Jumala haluaa kuiskata sinulle; ”Älä murehdi. Ei ole vielä liian myöhäistä. Voit aloittaa alusta.”

Sillä on iso merkitys minkä sinä annat vaikuttaa elämässäsi. Kuunteletko paholaisen ja muiden ihmisten kielteistä ja epäuskoista suhtautumista asioihin vai kuunteletko Jeesuksen rohkaisevia ja uskoa herättäviä sanoja.

Ja vaikka yrittäisit tehdä muutosta elämässäsi ja palaat takaisin vanhoihin ajatusmalleihin, niin Snl.24:16 sanoo: ”Vaikka vanhurskas kaatuisi seitsemän kertaa, hän nousee jälleen.” Jeesus armossaan nostaa sinut kerta toisensa jälkeen. Voit alkaa uudelleen. Ja jos tuntuu siltä, että tilanne on mahdoton, tälle tilanteelle ei voi mitään, niin Raamattu on täynnä kohtia, joissa Jumala auttaa mahdottomissa tilanteissa.

Jerikon valloitus on yksi Raamatun esimerkki siitä, miten Jumala voi auttaa mahdottomissa tilanteissa. Joos.6:1-5. ”Mutta Jeriko sulki porttinsa ja oli suljettuna israelilaisilta: ei kukaan käynyt ulos, eikä kukaan käynyt sisälle. Niin Herra sanoi Joosualle: "Katso, minä annan sinun käsiisi Jerikon sekä sen kuninkaan ja sotaurhot. Kulkekaa siis, kaikki sotakuntoiset miehet, kaupungin ympäri, kiertäkää kerta kaupunki; tee niin kuutena päivänä.  Ja seitsemän pappia kantakoon seitsemää oinaansarvista pasunaa arkin edellä. Seitsemäntenä päivänä kulkekaa kaupungin ympäri seitsemän kertaa, ja papit puhaltakoot pasunoihin. Ja kun pitkä oinaansarven puhallus kuuluu, kun kuulette pasunan äänen, niin nostakoon koko kansa kovan sotahuudon; silloin kaupungin muuri kukistuu siihen paikkaansa, ja kansa voi rynnätä sinne ylös, kukin suoraan eteensä."

 Muuri oli tosi paksu ja israelilaisilla ei ollut kunnon aseita Jerikon valtaamiseen. Israelilaiset kuitenkin tottelivat Jumalan hyökkäyssuunnitelmaa. Ja voitto tuli. Voit ajatella, että tuo toimi kyllä silloin mutta ei se minun elämässä tai tässä seurakunnassa voi tapahtua. Tilanteet ja asiat voivat olla erilaisia, mutta Jumala on sama. Ja hän toimii edelleen väkevällä tavalla.

Paholainen haluaa varastaa identiteettisi. Joh.10:10. Sanoo, että varas ei tule muuta kuin varastamaan, tappamaan ja tuhoamaan. Jos kuuntelet syyttäjän puheita, niin lannistut ja menetät kaiken toivon. Jos paholainen estää sinua ymmärtämästä kuka olet Jeesuksessa, niin hän estää sinua tekemästä sitä, mitä varten sinut on luotu. Kuuntele puolustajaa, Jeesusta, joka puolustaa sinua. 2.Kor.5:17 sanoo: ”Siis, jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luomus; se, mikä on vanhaa, on kadonnut, katso, uusi on sijaan tullut.”  Jeesuksessa olemme uusia luomuksia. Meillä on jotain uutta vanhan tilalla.

Gal.5:16.”Minä sanon: vaeltakaa Hengessä, niin ette lihan himoa täytä.” Tämä voidaan kääntää seuraavastikin; ette elä syntisen luontonne vaatimusten mukaisesti. Pyhän Hengen ohjauksessa Jeesuksen rakkaus vaikuttaa meissä tekoja. Pyhä Henki antaa voimaa elää Jumalan tahdon mukaisesti. 

Kristus meissä

lähettänyt Riku Kaatrasalo 22.8.2018 klo 5.01

Yksi tärkeimmistä Uuden Testamentin opetuksista on oppi meissä asuvasta Jumalasta.Kaksi asiaa tekee vaikeaksi hyväksyä tätä oppia: Jumalan ääretön suuruus ja ihmisen syntisyys. Miten Pyhä Jumala voi asua syntisen ihmisen sydämessä? Vaikka tämä näyttää mahdottomalta, niin Joh.14:23 sanoo; ”Jos joku rakastaa minua, hän pitää minun sanani. Minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen luokseen ja jäämme hänen luokseen asumaan.”

Kol.1:27. ”Kristus teissä kirkkauden toivo.” Mitä tämä merkitsee käytännössä? Mitä annettavaa tällä on meille, jotka elämme pimeässä ja jumalattomassa maailmassa? Fil.2:13.”Jumala itse vaikuttaa teissä tahtomisen ja tekemisen.” Monesti liha, synnillinen luonto, pistää vastaan. Emme tee sitä mitä Jumala Henkensä kautta kehottaa tekemään. Room.6:17-18. ”Mutta kiitos Jumalalle, että te, jotka ennen olitte synnin orjia, olette tulleet sydämestänne kuuliaisiksi sille opetuksen muodolle, jonka johtoon teidät on annettu, ja että synnistä vapautettuina teistä on tullut vanhurskauden palvelijoita.”

Meillä on toivo päästä synnin kahleista. Päästä pimeydestä valkeuteen. Meidän ei tarvitse katsella synkkyyttä ja vaipua masennukseen. Kirkkaus on meissä ja ympärillämme. Minussa asuu Kristus Pyhän Hengen kautta. Vaikka tilanteet ympärillämme voivat olla synkkiä, niin ne eivät saa otetta meistä kun kirkkauden ruhtinas asuu sisimmässä. Tämä saa aikaan toivon toivottamana ja synkkänäkin hetkenä.

Paholaisen suunnitelma on asettaa kyseenalaiseksi Jumalan sana ja hänen hyvyys. Tämä johtaa epätoivoon. Epätoivo saa meidät katsomaan omiin ongelmiimme eikä Jumalaan. Pimeyden ja pahuuden pelko saa meidät helposti ajattelemaan, ettemme mahda niille mitään ja siksi emme edes yritä mitään.

Saakoon Pyhä Henki muistuttaa meitä nyt ja joka kerta, kun tuntuu synkältä ja vaikealta, että Jeesus asuu meissä ja meillä ei ole mitään hätää. Vaikka eläisimme koko elämämme pimeyden keskellä, meillä on kuitenkin toivo iankaikkisesta kirkkaudesta.

Pyhän Hengen voima voi tehdä uutta meissä ja meidän elämämme kautta. Yhtenä päivänä käytin tyttöjä uimassa. Järvellä tuuli melko kovaa. Tuuli sai aikaan isoja aaltoja, se rupesi puhuttelemaan minua. Joh.3:8 puhuu tuulesta, joka voidaan kääntää myös sanalla henki. Kun Pyhä Henki toimii, syntyy liikettä. Ihan kuin järvellä tuli isoja aaltoja tuulesta, Henki saa aikaan jotain mikä näkyy ja kuuluu ympäristöön.

Pimeydenkin keskellä Kristus minussa voi Pyhän Hengen kautta saada uutta aikaan. Annetaan Hengen tuulen puhaltaa elämässämme ja katsotaan mitä se saa aikaan. Älä menetä toivoa, sillä Jeesuksessa meillä on toivo. Kristus meissä on toivo, joka saa aikaan sellaista mihin inhimillisesti emme yllä.

Riittääkö tämä?

lähettänyt Riku Kaatrasalo 20.6.2018 klo 3.00

ite
Jumala on luonut meistä hengellisiä olentoja. Meissä on tarve tyydyttää hengellisyyttä. Mikä on sopiva määrä hengellisyyttä? Joillekin tyydytykseksi riittää, että käy silloin tällöin hengellisissä tilaisuuksissa. Riittääkö se Jumalalle, odottaako hän meiltä enemmän? Room.12:1. kehottaa näin: ”Jumalan armahtavan laupeuden kautta kehotan siis teitä, veljet: Antakaa ruumiinne eläväksi, pyhäksi, Jumalalle mieluisaksi uhriksi. Tämä on teidän järjellinen jumalanpalveluksenne.” Varmasti pääsee taivaaseen, vaikka käy vain joskus seurakunnassa, mutta jos pystyy jollakin tavalla antamaan omastaan Jumalalle, siitä saa mielekkyyttä elämään. Jumala on asettanut paradoksin eli ristiriitaisuuden elämän mielekkyyteen. Mat.16:25.”Sillä se, joka tahtoo pelastaa elämänsä, kadottaa sen, mutta se, joka kadottaa elämänsä minun tähteni, löytää sen.”

 Voimme myös helposti ajatella, että kun evankelioimme enemmän tai rukoilemme enemmän tai kun seurakunta on täynnä toimintaa, niin Jumala toimii paremmin ja herätys tulee. Tästä saattaa tulla se tunne, että minä tai tekemiseni ei riitä. Pitäisi pystyä vielä vähän enemmän. Jos ajattelemme näin, niin mikään tekemisemme ei ikinä riitä.

Jeesus ei kuitenkaan opettanut tällaista periaatetta. On kuitenkin hyvä muistaa, että meitä tarvitaan ja voimme olla tekemässä omalta osaltamme mahdolliseksi sen, että ihmisiä voi tulla uskoon, täyttyä Pyhällä Hengellä ja sairaita voi parantua seurakunnan keskellä.

Jeesus sanoi Mat.5:48: ”Olkaa siis täydellisiä, niin kuin teidän taivaallinen Isänne on täydellinen.” Jeesus ei sanonut, että meidän tulisi olla hyviä. Hyvin eläminen on kuin riman olisi asetettu 2,20m. Silloin parhaimmat ja sinnikkäimmät harjoittelijat olisivat pystyneet joskus ylittämään sen. Olemalla täydellinen on samaa kuin, yrittäisi hypätä kerrostalon yli. Nyt rima on vedetty niin korkealle, että kaikki ymmärtävät, ettei sitä voida edes rimaa hipomalla ylittää.

Joh.6:5-9. Kerrotaan kuinka pieni poika toi eväänsä Jeesukselle, jotta tuhannet ihmiset voisivat syödä. Pienen pojan eväittenkin kohdalla Andreas kyseli, mitä näistä pienistä eväistä on hyötyä näin monelle? Sinäkin voit kysellä, että riittääkö minun pienet eväät? Ehkä minä juuri ja juuri pysyn uskossa näillä eväillä, mutta ei niistä ole muille jakaa. Antamalla ne Jeesukselle, hän siunaa ne ja niistä riittää sen hetkiseen tarpeeseen.

Riitänkö minä tai riittääkö tekemiseni? Ei riitä. Aina jää parannettavaa. Mutta on hienoa, että meidän ei tarvitse suorittamalla saada aikaan Jumalan tekoja keskellämme. Jumala armossaan antaa meille kaikkea hyvää. Jeesus sanoi Mat.11:28: ”Tulkaa minun luokseni, kaikki te, jotka teette raskasta työtä ja kannatte taakkoja, minä annan teille levon.” Kaikkien vaikeuksien ja hengellisen taistelunkin keskellä minun ei tarvitse riittää. Voin mennä Jeesuksen luokse ja hänen kanssaan voimme levosta käsin olla ja tehdä asioita. Meidän ei tarvitse suorittaa ja ansaita Jumalalta mitään. Jeesus jatkaa Mat.11:29-30: ”Ottakaa minun ikeeni päällenne ja oppikaa minusta, sillä minä olen sävyisä ja nöyrä sydämeltäni. Näin te löydätte levon sielullenne, sillä minun ikeeni on sopiva ja minun kuormani on kevyt.” Jeesuksen kanssa tehty työ on sopivaa, se ei rasita yli voimien. Jos kuorma tuntuu liian painavalta, silloin olemme itse lisänneet siihen, jotain mikä sinne ei kuuluisi. Jeesus antaa juuri sellaisen taakan, joka on sopiva. Kun me kannamme taakkaa Jumalanvaltakunnasta, emme turhaudu. Silloin meillä on mielekästä tekemistä ja se voi muuttaa maailmaa yksi ihminen kerrallaan. 

Kuuliaisuus

lähettänyt Riku Kaatrasalo 4.2.2018 klo 8.33

Voit sanoa etten voi antaa Jumalalle, koska olen niin väsynyt tai niin kiireinen tai olet loukkaantunut jostakin ja sen vuoksi olet päättänyt, ettet halua tehdä mitään seurakunnassa. Asiat eivät muutu miksikään ellet lähde käymään läpi loukkaantumista.

Läpi Raamatun näemme miten Jumala ei ole rajoittunut meidän olosuhteista tai voimavaroista. Tässä yksi  esimerkki: Sarpatin leski. Yksin huoltaja, joka ei voinut elättää edes itseään ja poikaansa. Toivoton tapaus. Viittä vaille kuollut. 1.Kun.17:10-14. ”Niin hän nousi ja meni Sarpatiin. Ja kun hän tuli kaupungin portille, niin katso, siellä oli leskivaimo keräilemässä puita. Hän huusi tälle ja sanoi: "Tuo minulle vähän vettä astiassa juodakseni."  Kun hän meni hakemaan, huusi hän hänelle ja sanoi: "Tuo minulle myös palanen leipää kädessäsi." Mutta hän vastasi: "Niin totta kuin Herra, sinun Jumalasi, elää, minulla ei ole leipäkakkuakaan, vaan ainoastaan kourallinen jauhoja ruukussa ja vähän öljyä astiassa. Ja katso, kerättyäni pari puuta minä menen leipomaan itselleni ja pojalleni, syödäksemme ja sitten kuollaksemme." Niin Elia sanoi hänelle: "Älä pelkää; mene ja tee, niinkuin olet sanonut. Mutta leivo minulle ensin pieni kaltiainen ja tuo se minulle. Leivo sitten itsellesi ja pojallesi. Sillä näin sanoo Herra, Israelin Jumala: Jauhot eivät lopu ruukusta, eikä öljyä ole puuttuva astiasta siihen päivään asti, jona Herra antaa sateen maan päälle." ”Leski oli uskollinen ja totteli, mitä Elia pyysi häneltä. Jumala siunasi tuon uskollisen teon ja he säilyivät hengissä nälänhädän yli.

Jumalalla oli suunnitelma tuolle leskelle, mutta hän ei vielä tiennyt siitä, ennen kuin hän toimi Elian pyynnön mukaan. 1.Kun.17:9. "Nouse ja mene Sarpatiin, joka on Siidonin aluetta, ja asetu sinne. Katso, minä olen käskenyt leskivaimon elättää sinua siellä."  Jos tuo leski olisi jäänyt surkuttelemaan omaa tilaansa ja jättänyt antamatta Elialle ensin ruokaa, tilanne ei olisi muuttunut. Leski ja poika olisivat kuolleet nälkään. Jumala haluaa, että annamme ensin hänelle, eikä sitten jos sattuu jäämään, niin annetaan. Tässäkin on hyvä muistaa, että Jumala näkee tilanteesi. Ei hän pyydä sitä, mitä sinulla ei ole. Ei Eliakaan pyytänyt leskeltä mahtavaa syöttöhärkää, vaan pienen palan kuivaa leipää ja vettä.

Elämässä ei ole niin huonoa tilannetta, ettei siinä voisi jotenkin auttaa lähimmäistä, joka pyytää apua.

Voi olla, että Jumala on käskenyt tehdä sinun tehdä jotain, mutta sinulla ei ole vielä tietoakaan siitä. Jos lähdet kuuliaisesti toteuttamaan niitä asioita joita Jumala avaa eteesi, voit, samoin kuin tuo leski, saada jotain joka ravitsee ennen kaikkea hengellistä elämääsi ja samalla voit ruokkia muitakin hengellisesti. Tottelemattomuus Jumalaa kohtaan aiheuttaa hengellisen nälän ja pahimmillaan siihen voi kuolla hengellisesti, tulla luopioksi.

Kuuliaisuus Jumalalle on paljon parempi kuin joku ulkoinen uskonnollinen suorittaminen. 1.Sam.15:22-23. ”Silloin Samuel sanoi: "Haluaako Herra polttouhreja ja teurasuhreja yhtä hyvin kuin kuuliaisuutta Herran äänelle? Katso, kuuliaisuus on parempi kuin uhri ja tottelevaisuus parempi kuin oinasten rasva. Sillä tottelemattomuus on taikuuden syntiä, ja niskoittelu on valhetta ja kuin kotijumalain palvelusta. Koska sinä olet hyljännyt Herran sanan, on myös hän hyljännyt sinut, etkä sinä enää saa olla kuninkaana."”

Kuuliaisuus lähtee asenteistamme. Voimme suorittaa jotakin Jumalalle, mutta samalla olla sisäisesti tottelemattomia. Voi olla anteeksiantamattomuutta, katkeruutta, kateutta, rahanhimoa. Jos et laita pois näitä asioita ja tee parannusta, niin jäät hengellisesti nälkäiseksi ja et saa tekemisestäsi hyvää oloa. Ulkoinen suorittaminen ei anna mitään, jos sisäinen maailma on ristiriidassa Jumalan sanan kanssa. Jos ei ole kuuliainen sisäisestikin Jumalalle, häviää ilo Herrassa. Ajatuksena oli hienoa uhrata paljon Jumalalle. Hänelle ei kelvannut uhrina eläimet, jotka olivat määrätyt tuhottaviksi. Ulkoisesti näytti hyvälle, että uhrattiin paljon eläimiä Jumalalle, mutta Jumala näki asian tottelemattomuutena ja katui Saulin valintaa kuninkaaksi. (1.Sam.15:11.)Se ei ollut Saulin ensimmäinen tottelemattomuus. Saul ei antanut missään vaiheessa Jumalalle mahdollisuutta. Hän ei katunut sydämestään ja pyytänyt anteeksi. Jumala on armahtavainen, jos me kadumme tottelemattomuuttamme ja teemme parannuksen.

Voit rohkeilla mielin tulla Jeesuksen luokse ja tehdä parannusta, hän antaa synnit anteeksi ja Pyhä Henki antaa voimaa vaeltaa kuuliaisesti.

Jos haluat hengelliseen elämääsi uutta eloa, ole ensinnäkin kuuliainen Jumalalle. Älä surkuttele omaa tilannettasi ja pyöri itsesäälissä. Anna Jumalalle mahdollisuus muuttaa tilanne tai auttaa siin

1-10 of 52